Begrippen

Anafylaxie

Een vaak binnen 10 minuten ontstaande, onmiddellijke, ernstige en soms fatale  allergische reactie waarbij twee of meer orgaansystemen betrokken zijn. Het betreft reacties in de huid, de ademhaling, de spijsvertering en het hart en/of de bloedvaten.

Allergoloog

Een arts, die is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van (voedsel)allergieën.

Auto-immuunziekte

Iedere aandoening die wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem niet goed kan functioneren.

Chefkaart

Een persoonlijke kaart, waarop de allergenen en bestanddelen van voedingsmiddelen - die allergenen bevatten - staan vermeld, die voor jou gelden. Verder kan je vermelden waar jij risico’s loopt bij bereiding van jouw maaltijd in zijn keuken (keukengereedschap, kruisbesmetting, aparte werkplek). En wat het personeel kan doen als je een allergische reactie krijgt. Je kunt deze kaart afgeven aan het bedienend personeel in een eetgelegenheid.

Eiwit

Een reeks ketens van aminozuren die je aantreft in voedingsmiddelen en in het lichaam. Voedingsmiddelen die allergische reacties veroorzaken, bevatten meestal eiwitten, die het immuunsysteem per ongeluk aanziet als gevaarlijk.

Hypo-allergeen

Een product waarin zo weinig mogelijk allergenen zijn verwerkt, zodat ze niet zo snel een allergische reactie zullen uitlokken.

Immuunsysteem

Het afweersysteem van het lichaam tegen bacteriën, virussen en alles wat als vijandige indringers kan worden beschouwd. Mensen met een voedselallergie hebben de pech dat hun immuunsysteem een of meerdere voedingsmiddelen als schadelijk beschouwt.

Kruisbesmetting

Een situatie waarbij een veilig voedingsmiddel besmet raakt met allergenen van onveilige voedingsmiddelen. Kruisbesmetting kan optreden wanneer een veilig voedingsmiddel wordt gemaakt met dezelfde keukengereedschappen als een onveilig voedingsmiddel, wanneer veilige en onveilige voedingsmiddelen met hetzelfde bestek worden opgediend of gemaakt, of doordat spetters of kruimels van het ene voedingsmiddel in het andere komen.

Voedselallergeen

Een stof in een voedingsmiddel, die een overdreven reactie van het immuunsysteem uitlokt. Meestal betreft het een eiwit.

Voedselallergie

Een aandoening die ontstaat wanneer het immuunsysteem bepaalde voedingsmiddelen per ongeluk aanziet voor een vijandige indringer. Een voedselallergie moet je niet verwarren met een voedselintolerantie.

Voedselintolerantie

Het onvermogen van het lichaam om bepaalde voedingsmiddelen of onderdelen daarvan te verteren. Vaak komt dat doordat het lichaam een enzym mist waarmee de bewuste stoffen kunnen worden afgebroken.