Wat jij kunt doen

Vertrouwen is noodzaak

In de meeste eetgelegenheden wordt buiten het zicht jouw maaltijd of snack bereid. Met of zonder een voedselallergie of -intolerantie weet je niet:

 • Hoe het er in de keuken aan toe gaat?
 • Hoe vakkundig het (keuken)personeel is? 
 • Welke ingrediënten ze gebruiken?
 • En hoe het met de hygiëne is gesteld?

Als je gewoon alles kunt eten, dan denk je er eigenlijk niet over na. Als je een voedselintolerantie of -allergie hebt, kunnen deze - normaal gesproken overbodige - vragen van levensbelang zijn. Vertrouwen en voedselveiligheid zijn dan een noodzaak!

Bespreek jouw voedselallergie of -intolerantie

Je moet er zeker van zijn, dat het (keuken)personeel jouw voedselallergie of -intolerantie en de gevaren hiervan serieus neemt. Begrip, goed overleg en zorgvuldigheid in de keuken en bediening zijn essentieel. Ook als het druk is, moet de veiligheid van jouw eten voorop staan!

Maar je kan zelf ook de nodige voorbereidingen treffen. Veilig buitenhuis eten met een voedselintolerantie of -allergie vraagt om betrokkenheid, samenwerking, communicatie en praktische oplossingen van beide partijen.

Uit eten is mensenwerk

Eten bereiden is mensenwerk. Koks en personeel zullen je helpen jouw eten zo veilig mogelijk te maken, maar er bestaat niet zoiets als een allergievrije of intolerantievrije garantie. Daarom is het van belang om zelf jouw voorbereidingen te treffen:

 1. Vermijd eetgelegenheden, waar eten wordt geserveerd waarvoor je allergisch bent. Als je een pinda-allergie hebt, dan mijd je de Aziatische keuken en gelegenheden waar (dop)pinda's op de bar staan. Als je allergisch bent voor schelpdieren, dan mijd je visrestaurants.
 2. Vermijd buffetten en eetgelegenheden waar veel halffabrikaten en kant-of-klaarproducten worden gebruikt.
 3. Kies bij snelle trek voor fastfoodketens. Hier wordt gewerkt met gestandaardiseerde bereidingswijze en vaste route in de keuken.
 4. Kom voor of na de piektijd, waardoor het risico op fouten in de bereiding van jouw eten wordt verkleind.
 5. Kies een goed verlicht tafeltje, zodat je jouw eten goed kan controleren op zichtbare allergene ingrediënten.
 6. Als je een voedselallergie of -intolerantie hebt, waarbij je gevoelig bent voor verspreiding van zwevende allergenen door de lucht (bijv. pinda’s, melk, ei, tarwemeel), vraag dan om een tafeltje, dat ver van de (open) keuken of van de koffiemachine met melkschuimer! staat.
 7. Neem je eigen “chefkaart” mee en geef een kopietje af aan het bedienend personeel.
 8. Overleg altijd! Vertel het bedienend personeel hoe ernstig jouw voedselintolerantie  of -allergie is, informeer hem/haar over de risico’s  - ook kruisbesmetting - etc. totdat je zeker weet dat hij/zij jou heeft begrepen. Is jouw gevoel niet goed, vraag dan naar de manager of chef-kok. Vraag door totdat je zeker bent van jouw zaak.
 9. Vraag naar het gebruik van keukengereedschappen. Hebben ze aparte keukengereedschappen voor de bereiding van jouw eten en worden deze gescheiden bewaard van de andere keukengereedschappen? 
 10. Vraag naar de werkruimte. Is deze gescheiden van de algemene werkruimte, zodat kruisbesmetting in jouw eten wordt voorkomen?
 11. Vraag naar de frituurolie. Is deze olie veilig voor jou? En zo ja, wat wordt er allemaal in gebakken?
 12. Kies de veiligste maaltijd/snack en informeer naar de ingrediënten, de wijze van bewaren en bereidingswijze.
 13. Mijd sausjes, dressings en broodjes en sla het toetje over. Deze bevatten vaak meerdere allergenen.
 14. Vraag het bedienend personeel hun handen te wassen, voordat ze jouw bord - apart van de rest - serveren.
 15. Kies een strategisch, slimme plek aan tafel ten opzichte van jouw tafelgenoten. Dus geen broodmandjes in jouw buurt als je een glutenintolerantie hebt en geen capppucino's voor jouw buurvrouw als je een koemelkallergie hebt.
 16. Neem altijd jouw noodmedicatie mee en zorg dat een tafelgenoot weet hoe hij/zij moet handelen als je een allergische reactie krijgt.
 17. Probeer te ontspannen en te genieten! Uit eten hoort tenslotte leuk te zijn.   

Waarom kies je voor Glunders?

 • Alle recensies zijn geschreven dóór en vóór mensen met een voedselallergie of voedselintolerantie.
 • Alleen eetgelegenheden, die hun uiterste best willen doen voor hun allergievrije en intolerantievrije gasten, kiezen voor Glunders.

Toch ontkomen wij er niet aan; ook wij kunnen jou geen allergievrije of intolerantievrije garantie geven. Buitenhuis eten is en blijft mensenwerk. Wisselende menu’s, eetgelegenheden met een nieuwe eigenaar of ander concept, maar ook verouderde recensies kunnen de reden zijn dat de allergievrije of intolerantievrije status van een eetgelegenheid is gewijzigd.

Onthoud, dat ondanks de zorgvuldigheid van alle betrokkenen op Glunders, jouw gevoel altijd het beste blijft. Bereid je zo goed mogelijk voor en vraag voordat je eet!