Dieetdag 3 t/m 5

Anne-Marie’s Coeliakie Challenge

Binnenhuis

Nu ik vijf dagen glutenvrij eet, kan ik zeggen dat het binnenhuis goed vol te houden is. Ik weet ongeveer wat ik wel en niet mag – ook al verbaas is me nog dagelijks over allerlei etenswaren waar toch gluten in zitten, terwijl ik het niet verwacht -, ik scheid het eten van mijn gezinsleden en ik eet over het algemeen best wel lekker en gezond.

Ik merk dat het ontbijt met glutenvrije crackers beter bevalt, dan glutenvrij brood. De lunch bestaat afwisselend uit glutenvrije kliekjes van de avond ervoor, rauwkost of zuivel met fruit. Met een beetje creativiteit flans ik ook een lekker diner in elkaar. Zoals gezegd, kook ik al jaren met zo min mogelijk potjes en zakjes en dan kom ik een heel eind.

Brood

Toch mis ik brood, want ik houd van brood: desembrood, donker brood met veel zaden, brood bij soep of een salade, ciabatta ’s, croissants etc. Ik vond de BBQ op zaterdag zonder brood en zonder satésaus daarom best wel kaal, ondanks goed vlees en een lekkere salade. (Ook bij de slager heb ik overigens nagevraagd of alle marinades glutenvrij waren.)

Buitenhuis

Uit eten vind ik veel moeilijker. Zoals ik in mijn vorige blog schreef, komt daar de sociale uitsluiting om de hoek kijken. Op woensdag ging ik naar Pilates, waar een cursist afscheid nam. Hij trakteerde op vlaai en voordat ik het wist, had ik mijn vorkje al in een overheerlijke punt rijstevlaai gestoken. Te laat realiseerde ik me dat ik geen gluten mocht; ik had al een hap genomen! Een Coeliakiepatiënt moet dus altijd “nee” zeggen tijdens dit soort sociale, spontane eetmomentjes. Dat was wel een eyeopener, want dat lijkt mij oprecht niet leuk.  

Glutenfout is zo gemaakt

En wat vind je van deze? Een glutenvrije lunch bestellen en zonder nadenken het glutenvolle mini-spritsje bij de koffie in je mond stoppen. Een glutenfout is buitenhuis zo gemaakt! De lunch was trouwens wel okay. Ik at bij Hemels in Hoorn. De serveerster was goed op de hoogte en
gaf aan dat ik gewoon kon kiezen uit de kaart, wat ik wilde. Zij zou mijn keuze bespreken met de keuken of deze glutenvrij mogelijk was. Ik koos wel bewust een broodje met glutenvrij beleg, realiseerde ik me, waardoor er dus heel veel andere keuzes afvielen. Ik koos voor afgebakken glutenvrije broodjes belegd met sla, brie, appel en noten. Het zag er goed uit, smaakte naar glutenvrije maatstaven prima en toch was ik jaloers op mijn tafelgenoot, die een dikke plak vers desembrood op haar bord had liggen. De glutenvrije broodjes waren namelijk behoorlijk droog en qua smaak vielen ze weer tegen. De eigenaar gaf toe dat hij het ideale glutenvrije brood nog niet had gevonden.

Zelf recensie schrijven

Natuurlijk ga ik een recensie over deze glutenvrije lunch schrijven op www.glunders.nl/deel-jouw-allergievrije-ervaring/recensie/nieuw. Het is tof om te zien, dat er regelmatig nieuwe eetervaringen worden gedeeld op Glunders. Je kunt cijfers geven voor het overleg met het keukenpersoneel, het eten en de sfeer. Vervolgens selecteer je heel gemakkelijk jouw eetgelegenheid op de Nederlands/Belgische kaart, maar ook de keuken, het prijsniveau etc. Ook lees je recensies van andere mensen met coeliakie of een andere voedselintolerantie of –allergie. Jouw recensie is meer dan welkom!