Dieetdag 1

Anne-Marie’s Coeliakie Challenge

Gisteravond heb ik afscheid genomen van mijn normale, glutenvolle dieet met een heerlijk wortelcakeje. Je kan deze cake ongetwijfeld ook glutenvrij maken, maar ik mocht nog even glutenvol genieten.  

Het leuke van mijn Coeliakie Challenge is, dat ik geen tot weinig verwachtingen heb. Dus alles waarbij een Coeliakiepatiënt bij het lezen van mijn blog denkt “Ja, dat had ik je ook wel kunnen vertellen”, gaat er voor mij een nieuwe wereld open.

Lijnzaad

En dat begon al vanochtend bij het ontbijt. Ik wilde een schaaltje yoghurt met wat Zonnetura lijnzaad nemen en een mandarijn. Lijnzaad is geen graan, dus dat leek me veilig. Toch even controleren… en wat blijkt “kan sporen van gluten bevatten”.  Dat werd dus een saai schaaltje yoghurt en dat is wel jammer, want lijnzaad is een bron van Omega3 en vezels. En dat zijn juist de voedingsstoffen, die Coeliakiepatiënten goed kunnen gebruiken. Ik heb nog even navraag gedaan bij de diëtist en ik kom hier morgen op terug.

Pinda’s na de koffie

Half 11, tijd voor een lekker koffie verkeerd (ik trakteer mezelf altijd op het beste melkschuim; melkschuimpan van de Hema, de melk koud opkloppen en daarna op een laag vuur heet laten worden, wel bij blijven staan, want 7 van de 10 keer kookt de melk over) . Tja, geen glutenvolle koekjes meer eten en iets anders had ik nog niet in huis. Dus ik heb NA de koffie maar een handjevol pinda’s gegeten. Op zich prima, maar ’t klopt niet met je normale koffiebeleving, dus het voelt wat minder bevredigend.

Vitaminevolle lunch

De lunch ging daarentegen prima. Ik vind het geen straf om rauwkost te eten - maar kies normaal toch vaker voor brood - dus de salade van wortel met komkommer en een vers gekookt eitje met een yoghurt-mayonaise dressing was heel smakelijk. Toch miste ik hierbij een getoaste boterham, besmeerd met roomboter. Tussendoor heb ik maar weer wat pinda’s gegeten en een appel. Ik merk wel dat ik minder eet, dan als ik glutenvol eet.

Arm de supermarkt uit

Op naar de supermarkt voor glutenvrije boodschappen! Ik ben speciaal naar grotere supermarkt gereden in de hoop een grote keuze aan te treffen, maar het glutenvrije schap viel mij behoorlijk tegen. Ik moest ook heel lang zoeken naar glutenvrije mosterd. En wat gemeen van een A-merk fabrikant om de gluten als allergenen zo klein te vermelden, dat je het alleen maar kon lezen met een vergrootglas. Daar help je niemand mee. Zielig hoor.

En de prijzen! Schrikbarend; € 2,85 voor een klein fabrieksbrood van Schär, € 2,65 voor wat koekjes en € 1,40 voor een zakje elleboogjespasta. Ik heb gelijk maar wat augurkjes en doosjes rozijntjes ingeslagen voor de nodige tussendoortjes, want van de crackertjes en vruchtenreepjes wordt je armlastig. De hoge prijzen vond ik echt een tegenvaller. Niet voor mij, maar voor al die mensen, die levenslang afhankelijk zijn van deze dure basisboodschappen. Je zult maar een AOW-tje hebben of meerdere Coeliaken in een gezin? Ik heb eerder ergens gelezen, dat je deze kosten kan aftrekken van de belasting of kan declareren bij de ziektekostenverzekering. Nou, dat is geen overbodige luxe. Meer info vond ik op http://www.glutenvrij.nl/een_glutenvrij_dieet_wat_nu

Ook de kinderen doen mee

Het avondeten was niet zo moeilijk. Vers geschrapte worteltjes en zoete aardappel uit de oven met een honing-mosterd-citroen sausje. En de gehaktballen had ik glutenvrij gemaakt door het paneermeel weg te laten. Wel een eitje toegevoegd natuurlijk. Toch was de structuur hierdoor anders. Droger en dat was niet naar het zin van de kinderen. Mijn jongste zei “Wat erg, als je je hele leven zo moet nadenken over eten”. En dat vond ik best knap opgemerkt voor een jochie van 8 jaar.

Morgen dag 2 met een glutenvrij broodontbijt. Ik ben benieuwd. Word vervolgd.