Gezonde, lekkere en gemakkelijke recepten gebaseerd op de orthomoleculaire voedingsleer

Allen vrij van gluten, koemelk, soja, pinda’s en geraffineerde suiker!

Dayenne’s Food Blog gaat over (h)eerlijke en natuurlijke (biologische) en veelal vegetarische gerechten waar lichaam en geest blij van worden. Want eten moet je vóór in plaats van tegen je laten werken aldus Dayenne. “Een lichaam moet je voeden, niet vullen. Een lichaam voeden doe je met ‘echt’ voedsel, voedsel dat in de natuur wordt gemaakt in plaats van op de fabrieksvloer. Voedingsmiddelen met bouwstoffen, vitamines, mineralen en vezels dus. Dat is wat het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Hoe minder bewerkt de voeding is, hoe beter.”

Allergie

Dayenne had jarenlang vage gezondheidsklachten en kon heftig op bepaalde voedingsmiddelen reageren. Na het laten uitvoeren van een voedselintolerantietest bleek ze een tarwe- en koemelkallergie te hebben. Ze besloot het roer om te gooien en meer natuurlijke producten te eten. “Ons westerse voedingspatroon levert vaak niet de juiste brand- en bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft en het aantal mensen met een voedselallergie, gezondheidsklachten en overgewicht loopt snel op. In de supermarkt vind je meer bewerkt dan onbewerkt voedsel. We lijken te zijn vergeten dat eten uit de natuur hoort te komen en niet uit een fabriek.”

Orthomoleculaire voedingsleer

Dayenne heeft inmiddels diverse opleidingen afgerond, waaronder Natuurvoedingsadviseur en Orthomoleculaire voedingstherapie. De recepten op de blog zijn dan ook gebaseerd op de orthomoleculaire voedingsleer. Kortgezegd houdt dat in:

  • geen gluten, suiker, koemelk, soja, pinda’s en kant-en-klaar producten
  • veel groente en fruit
  • dierlijke zuivel beperken (en geen zuivel van de koe)
  • meer plantaardige eiwitten dan dierlijke eiwitten eten
  • veel voeding met de gezonde, onverzadigde omega-3-en omega-9 vetzuren en transvetten vermijden
  • seizoensgebonden, verse en biologische producten

Lastig?

Vaak wordt gedacht dat een allergie lastig is of dat je niks meer kunt eten. Dat het tegendeel waar is bewijst Dayenne op haar inspirerende blog met haar vele smakelijke recepten. “Mijn uitgangspunt is dat iedereen gemakkelijk, snel en betaalbaar gezonde gerechten moet kunnen maken die geschikt zijn voor het hele gezin. Met mijn recepten – allen vrij van gluten, koemelk, geraffineerde suiker, soja en pinda’s - kun je elke moment van de dag iets verantwoords én lekkers op tafel zetten!”