Ei-allergie

(Kippen)eieren staan op nummer 2 van de meest voorkomende voedselallergieën. Het zijn bepaalde eiwitten in eieren, die allergische reacties kunnen veroorzaken. Deze allergie komt bij 2% van alle kinderen voor. Mensen kunnen – naarmate ze ouder worden - over een ei-allergie heen groeien.

Alleen kippeneieren in de supermarkt mijden is niet voldoende. Ook bestanddelen van eieren vormen een probleem. En dat is in de praktijk best lastig, omdat eieren vaak verborgen zitten in allerlei etenswaren, maar ook in vaccinaties. Als ingrediënt zit ei bijvoorbeeld in pannenkoeken, gebak, mayonaise, sauzen, quiche, pasta, koekjes en kant-en-klaar maaltijden, maar ook als glansmiddel op brood en als bindmiddel in bouillon. Ei kan zelfs in kaas, snoep en wijn aanwezig zijn.

Uit eten met een ei-allergie

Mensen die allergisch reageren op kippeneieren reageren vaak ook op eieren van ander pluimvee, zoals kwarteleitjes, eendeneieren en ganzeneieren. Dit is zeker iets om rekening mee te houden als je uit eten gaat op een culinair hoger niveau. Meld het (keuken)personeel altijd dat je een ei-allergie hebt en overleg!

Meer informatie vind je op:

Stichting Voedselallergie - www.voedselallergie.nl

Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl

Webshops voor dagelijkse boodschappen: 

Gluna – www.gluna.nl

Glutenvrije webshop - www.glutenvrijewebshop.nl

Glutenvrije markt - www.glutenvrijemarkt.com