Fructose-intolerantie

Mensen kunnen overgevoelig zijn voor fructose. Het is een intolerantie, omdat de darmwand moeite heeft met het opnemen van de fructose in het bloed. Het is géén allergie.

Als je overgevoelig bent voor fructose heb je een serieus probleem en moet je een streng dieet volgen met behulp van een diëtist, want in bijna alle levensmiddelen zit suiker. Denk aan snoep, koek, gebak, frisdranken, ijs, zoet brood(beleg), maar ook aan soep, sauzen, chips en bepaalde medicijnen. Het gaat dan om suiker in de vorm van fructose, sacharose of suikervervangers.

Fructose

Fructose is de natuurlijke suiker, die in fruit, groente en honing voorkomt. Maar het ontstaat ook in het lichaam als jouw darmen sacharose afbreken tot glucose en fructose.

Sacharose

Sacharose zit in suikerriet en suikerbiet, waarvan (kristal)suiker wordt gemaakt.

Suikervervangers

Sorbitol, isomalt en maltitol zijn suikervervangers, die in het lichaam ook kunnen worden afgebroken tot glucose.

Uit eten met een fructose-intolerantie

Meld het (keuken)personeel altijd dat je een fructose-intolerentie hebt en overleg!

Meer informatie vind je op:

Stichting Voedselallergie - www.voedselallergie.nl

Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl