Glutenintolerantie (Coeliakie)

Glutenovergevoeligheid of glutenintolerantie is een auto-immuunziekte in de darmen en géén allergie. Deze ziekte heet coeliakie (spreek uit seu-lia-kíe) en komt veel voor. Gluten zitten in granen, tarwe, gerst, rogge, haver, spelt en kamut.

In Nederland heeft 1 op de 100 mensen coeliakie. Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor functioneert de dunne darm niet goed meer en worden voedingsstoffen minder goed opgenomen.

Coeliakie heb je levenslang. Je kunt er niet overheen groeien en het vraagt om een strikt glutenvrij dieet om te voorkomen dat de dunne darm steeds weer opnieuw beschadigd raakt.

Uit eten met een glutenintolerantie

Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije eetgelegenheden te vinden, waardoor mensen met coeliakie veilig en vertrouwd uit eten kunnen. Glutenvrij eten lijkt een dieet-hype te worden. Mensen - zonder een coeliakiediagnose - mijden gluten in hun eten om gezonder te leven. Deze voedingstrend veroorzaakt nog wel eens verwarring in een eetgelegenheid. Het komt namelijk voor dat gasten vragen om een glutenvrij hoofdgerecht, maar wel apfelstrudel met ijs als nagerecht bestellen. Deze verwarring zorgt er voor dat coeliakiepatiënten met toenemende mate zich soms niet meer serieus genomen voelen, als ze melden dat ze een glutenintolerantie hebben. 

Wees duidelijk! Meld altijd dat je auto-immuunziekte hebt, die coeliakie heet en dat je glutenvrij moet eten om niet ziek te worden. Vertel het (keuken)personeel bijvoorbeeld wat de gevolgen voor jou zijn als de broodkruimels van jouw buurman op jouw bord terecht komen. Jijzelf kan hen het beste voorlichten.

Meer informatie vind je op:

Stichting Voedselallergie - www.voedselallergie.nl

Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl

Glutenvrij – www.glutenvrij.nl

Webshops voor dagelijkse boodschappen: 

Gluna – www.gluna.nl

Glutenvrije webshop - www.glutenvrijewebshop.nl

Glutenvrije markt - www.glutenvrijemarkt.com