Koemelkallergie

Wereldwijd is koemelk de meest voorkomende voedselallergie, vooral bij kinderen. Dit komt omdat ze veel melk drinken op een leeftijd dat de meeste allergieën ontstaan. Bovendien wordt er in Nederland veel zuivelproducten gebruikt, zoals boter, slagroom, toetjes etc.

Ongeveer 5-15% van alle baby’s heeft last van koemelk. Bij 2-3% wordt daadwerkelijk koemelkallergie vastgesteld. In de andere gevallen is er vaak sprake van lactose-intolerantie. Koemelkallergie moet je niet verwarren met een lactose-intolerantie. Koemelkallergie is een reactie op melkeiwitten. Een lactose-intolerantie heeft niets te maken met melkeiwitten, maar met suiker die van nature voorkomt in melk. 

De gevoeligheid voor de hoeveelheid melkeiwit verschilt per persoon. Iemand die extreem gevoelig is, kan al heel ernstig reageren op een kleine hoeveelheid melkeiwit in een snoepje, terwijl iemand anders met een koemelkallergie pas last krijgt na het drinken van een glas melk.

Gelukkig groeit 90% van de mensen – naarmate ze ouder worden - over een koemelkallergie heen.

Uit eten met een koemelkallergie

In eetgelegenheden mijdt je uiteraard melk mijdt in jouw eten, maar ga bijvoorbeeld ook niet dicht bij het koffie-apparaat zitten of naast een buurvrouw. die koffie met opgeklopte melk drinkt. Melk is een allergeen, dat zich ook via de lucht verplaatst en dus ook op die manier voor allergische reacties kan zorgen. De mate waarin iemand last heeft van verspreiding door de lucht verschilt per persoon. Meld het (keuken)personeel altijd dat je een koemelkallergie hebt en overleg!

Meer informatie vind je op:

Stichting Voedselallergie - www.voedselallergie.nl

Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl

Webshops voor dagelijkse boodschappen:  

Gluna – www.gluna.nl

Glutenvrije webshop - www.glutenvrijewebshop.nl

Glutenvrije markt - www.glutenvrijemarkt.com