Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie is een onvermogen van het lichaam om melksuiker (lactose) af te breken, omdat het lichaam niet over het benodigde enzym lactase beschikt. Het is overgevoeligheidsreactie en géén allergie, maar je krijgt wel dezelfde symptomen, waardoor snel aan koemelkallergie wordt gedacht.

Nederland is een melkdrinkend land, waardoor lactose-intolerantie naar verhouding meer voorkomt. Zo’n 3-6% van de bevolking verdraagt melk en zuivel met lactose niet.

Anders dan bij een koemelkallergie – waarbij alle zuivel moet worden gemeden – kunnen mensen met een lactose-intolerantie wel melkproducten gebruiken, mits deze lactosevrij zijn.

Uit eten met een lactose-intolerantie

Gelukkig wordt er meer rekening gehouden met een lactose-intolerantie. Vooral in koffiezaken wordt steeds vaker lactosevrije melk aangeboden in de cappuccino of latte macchiato.
Als je uit eten gaat, mijdt dan alle gerechten waar mogelijkerwijs zuivel in zou kunnen zitten. Meld het (keuken)personeel dat je een lactose-intolerantie hebt en overleg! Verder is het goed te weten dat melk een allergeen is, dat zich ook via de lucht kan verspreiden. Kies dus geen zitplaatsje naast het cappuccino-apparaat en houdt de koffie verkeerd van jouw buurvrouw wat verder van jou vandaan.

Meer informatie vind je op:

Stichting Voedselallergie - www.voedselallergie.nl

Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl

Glutenvrij – www.glutenvrij.nl

Webshops voor dagelijkse boodschappen: 

Gluna – www.gluna.nl

Glutenvrije webshop - www.glutenvrijewebshop.nl

Glutenvrije markt - www.glutenvrijemarkt.com