Lupine-allergie

Lupine is vrij onbekend, maar neemt als voedselallergie toe in Nederland, omdat het steeds vaker wordt gebruikt in voedingsmiddelen.

Lupinemeel wordt gemaakt van zaden van de blauwe lupine. Lupinemeel is ook bekend als ‘bonenmeel’ en wordt in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt als goedkoop alternatief voor sojameel. Lupinemeel vind je in brood en banket, gepaneerde producten, pasta, soep en sauzen, snacks en vleeswaren.

Lupine is een peulvrucht, net als soja, erwten, pinda, linzen en bonen. Ongeveer 15% van de mensen - met een pinda-allergie - reageert ook allergisch op lupine. Dit noem je een kruisallergie.

Uit eten met een lupine-allergie

Meld het (keuken)personeel altijd dat je een lupine-allergie hebt en overleg!

Meer informatie vind je op:

Stichting Voedselallergie - www.voedselallergie.nl

Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl

Webshops voor dagelijkse boodschappen: 

Gluna – www.gluna.nl

Glutenvrije markt - www.glutenvrijemarkt.com