Notenallergie

Noten groeien aan een boom. Voorbeelden van boomnoten zijn amandelen, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia’s, pistachenoten en walnoten. Pinda’s zijn geen noten, maar peulvruchten, die onder de grond groeien en worden daarom aardnoten genoemd.

Hazelnoten en walnoten zijn in Nederland de meest voorkomende veroorzakers van een notenallergie. Kinderen hebben, vergeleken met volwassenen, vaker last van een cashewnoten-allergie. Helaas groei je niet snel over een allergie voor boomnoten heen.

Noten kunnen - net als pinda’s - ernstige reacties veroorzaken of een enkele keer zelfs fataal zijn bij blootstelling aan heel kleine hoeveelheid noten, maar milde reacties komen ook voor.

Als je allergisch bent voor bepaalde noten, kan je het beste alle noten – en ook pinda’s – vermijden.

Uit eten met een notenallergie

Buitenshuis eten met een notenallergie vraagt, vanwege de soms zeer ernstige reacties, om de nodige voorbereiding. Ook als je een tafeltje in een eetgelegenheid via Glunders reserveert. Onze extra tips:

  1. Mijd Aziatische, Afrikaanse, Arabische, Mexicaanse, Indiase, Pakistaanse, Afghaanse, Nepalese, biologische en vegetarische eetgelegenheden.
  2. Overleg altijd vooraf met de chef-kok! Neem geen genoegen met de informatie van het personeel. Wijs ze op zeer ernstige gevolgen van jouw notenallergie.
  3. Kies gerechten waar waarschijnlijk géén pinda’s of noten in zitten, zoals kip, biefstuk of vis zonder jus of sausjes.
  4. Vraag naar de frituurolie, als je iets gefrituurd eet. Geen arachideolie. Geen olie vermengd met arachideolie. En geen olie, waarin ook de satékroketten worden gefrituurd.
  5. Krijg bevestigd van de chef-kok, dat een gerecht pinda- en notenvrij is en dat er in de bereiding geen kruisbesmetting kan optreden met een of andere vorm van pinda’s of noten. 
  6. Vraag het bedienend personeel de handen te wassen, voordat jouw eten wordt geserveerd.
  7. Ga niet naast een tafelgenoot zitten, die bijvoorbeeld kipsaté heeft besteld en mijd eetgelegenheden waar noten, pinda’s of doppinda’s op de bar staan.
  8. Zorg dat je altijd voorbereid bent om een allergische reactie op te vangen en neem jouw medicijnen mee. 

Meer informatie vind je op:

Stichting Voedselallergie - www.voedselallergie.nl

Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl

Webshops voor dagelijkse boodschappen: 

Gluna – www.gluna.nl