Pinda-allergie

Op nummer drie van de meest voorkomende voedselallergieën staat pinda’s. De pinda-allergie is zeer bekend, omdat de allergische reacties erg heftig of zelfs fataal kunnen zijn.

Pinda’s veroorzaken bij de minste blootstelling, vrij wel zeker een reactie. Een heel klein beetje – bijvoorbeeld tweehonderdste gram - pinda’s of sporen daarvan is al genoeg voor een heftige reactie! Pinda verspreidt zich ook via de lucht. Daarom is het moeilijk om een vliegvakantie te boeken als je een pinda-allergie hebt. Pinda’s, die worden geserveerd bij de drankjes zijn al gevaarlijk, omdat lucht wordt gecirculeerd in een vliegtuig. Maar ook een kus van je partner, die net een broodje pindakaas heeft gegeten, is een risico.

Een pinda-allergie komt relatief weinig bij kinderen voor. Je ontwikkelt de allergie vaak op latere leeftijd en je groeit er minder snel over heen vergeleken met een koemelk-, ei-, soja- en tarwe-allergie.

Uit eten met een pinda-allergie

Buitenshuis eten met een pinda-allergie vraagt, vanwege de zeer ernstige reacties, om de nodige voorbereiding. Ook als je een tafeltje in een eetgelegenheid via Glunders reserveert. Onze extra tips:

  1. Mijd Aziatische, Afrikaanse, Arabische, Mexicaanse, Indiase, Pakistaanse, Afghaanse, Nepalese, biologische en vegetarische eetgelegenheden.
  2. Overleg altijd vooraf met de chef-kok! Neem geen genoegen met de informatie van het personeel. Wijs ze op zeer ernstige gevolgen van jouw pinda-allergie.
  3. Kies gerechten waar waarschijnlijk géén pinda’s in zitten, zoals kip, biefstuk of vis zonder jus of sausjes.
  4. Vraag naar de frituurolie, als je iets gefrituurd eet. Geen arachideolie. Geen olie vermengd met arachideolie. En geen olie, waarin ook de satékroketten worden gefrituurd.
  5. Krijg bevestigd van de chef-kok, dat een gerecht pinda- en notenvrij is en dat er in de bereiding geen kruisbesmetting kan optreden met een of andere vorm van pinda’s of noten. 
  6. Vraag het bedienend personeel de handen te wassen, voordat jouw eten wordt geserveerd.
  7. Ga niet naast een tafelgenoot zitten, die bijvoorbeeld kipsaté heeft besteld en mijd eetgelegenheden waar noten, pinda’s of doppinda’s op de bar staan.
  8. Zorg dat je altijd voorbereid bent om een allergische reactie op te vangen en neem jouw medicijnen mee. 

Meer informatie vind je op:

Stichting Voedselallergie - www.voedselallergie.nl

Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl

Webshops voor dagelijkse boodschappen: 

Gluna – www.gluna.nl

Glutenvrije markt - www.glutenvrijemarkt.com