Schaaldierenallergie

Een allergie voor schaaldieren staat op nummer 8 in de ranglijst van meest voorkomende voedselallergieën. Deze allergie komt vaak voor bij volwassenen en ontwikkelt zich pas op latere leeftijd. Je groeit er waarschijnlijk ook niet meer overheen.

Schaal- en weekdieren staan bekend om de ernstige reacties, die ze uitlokken. Na pinda’s en noten zijn schaaldieren de meest voorkomende oorzaak van anafylaxie.

Schaal- en schelpdieren worden snel verward. Toch valt er een duidelijk onderscheid te maken.

  • Schaaldieren zijn kreeftachtigen, zoals garnalen, krab, en kreeft.
  • Schelpdieren behoren tot de soort weekdieren. Voorbeelden zijn Sint-Jacobschelpen, oesters, mosselen, inktvissen en slakken.

Je kunt dus allergisch zijn voor schaaldieren, maar niet voor weekdieren. Maar het komt ook voor dat je allergisch bent voor beide. In het laatste geval moet je alle dieren met een schaal of schelp mijden. Een allergoloog (allergie-arts) kan hierin duidelijkheid geven.

Uit eten met een schaaldierenallergie

Het ligt voor de hand om visrestaurants en viszaken te mijden als je een schaaldierenallergie hebt. Toch wordt er in de overige keukens ook regelmatig gekookt met garnalen. Wees hier alert op! Krab en kreeft zijn wat exclusiever en dus makkelijker te mijden. Meld het (keuken)personeel altijd dat je een scbaaldierenallergie hebt en overleg!

Meer informatie vind je op:

Stichting Voedselallergie - www.voedselallergie.nl

Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl