Sesamallergie

Sesamzaad staat laag in de ranglijst van voedselallergieën. Toch verwachten sommige allergologen dat het aantal mensen wereldwijd met een sesamallergie snel zal toenemen. De reden hiervoor is dat sesam en sesamolie wereldwijd - en vooral in de Westerse keuken - steeds meer wordt gebruikt in meergranenbrood, in restaurants, maar ook in de voedselindustrie.

Sesamzaadjes zijn erg klein, maar de allergenen zijn krachtig. Ze veroorzaken ernstige allergische reacties en anafylaxie, net als pinda en schaaldieren. Onderschat sesam niet!

Als je een sesamallergie hebt, kan je vaak andere zaadsoorten wel verdragen. Denk aan zonnebloempitten, pompoenpitten en maanzaad. Een allergoloog (allergie-arts) kan hierin duidelijkheid geven.

Uit eten met een sesamallergie

Als je uit eten gaat met een sesamallergie is het niet voldoende om Aziatische of fusion eetgelegenheden te mijden, want sesam kan al op het brood met kruidenboter zitten in een Nederlands restaurant of in een doodgewone salade. Meld het (keuken)personeel dus altijd dat je een sesam-allergie hebt en overleg!

Meer informatie vind je op:

Stichting Voedselallergie - www.voedselallergie.nl

Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl

Webshops voor dagelijkse boodschappen: 

Gluna – www.gluna.nl

Glutenvrije markt - www.glutenvrijemarkt.com