Soja-allergie

Sojabonen zijn peulvruchten, die je tegenkomt in veel etenswaren. Het is een allergeen, dat je bijna niet kunt ontlopen. Gunstig is, dat mensen – naarmate ze ouder worden - over een soja-allergie heen kunnen groeien.

Soja zit vol eiwitten en wordt daarom vaak gebruikt in babyvoeding, brood en in kant-en-klaar producten in de supermarkt. Daarnaast wordt soja veel toegepast in vervangingsmiddelen, die zijn bedoeld om pinda’s, koemelk en kippeneieren te vervangen.

Een soja-allergie komt in Nederland weinig voor en de klachten zijn meestal mild. Toch vraagt deze allergie om een enorme aanpassing in het dagelijks eten van een soja-allergiepatiënt.

Uit eten met een soja-allergie

Meld het (keuken)personeel altijd dat je een soja-allergie hebt en overleg!

Meer informatie vind je op:

Stichting Voedselallergie - www.voedselallergie.nl

Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl

Webshops voor dagelijkse boodschappen: 

Gluna – www.gluna.nl

Glutenvrije webshop - www.glutenvrijewebshop.nl

Glutenvrije markt - www.glutenvrijemarkt.com