Sulfietintolerantie

Sulfiet is een stof, die van nature voorkomt in onder andere gedroogd fruit, zoals rozijnen, pruimen, maar ook in wijn en likeuren. Sulfiet veroorzaakt géén allergische reactie, maar een intolerantiereactie.

Mensen die gevoelig zijn voor astma kunnen een aanval krijgen, die wordt veroorzaakt door sulfiet. Sulfiet wordt aan levensmiddelen toegevoegd als conserveringsmiddel; bijvoorbeeld in rauw vlees en in kant-en-klare salades om te voorkomen, dat ze onaantrekkelijk bruin worden. Het zit ook in vetsin.

Uit eten met een sulfietintolerantie

Als je wijn wilt drinken in een eetgelegenheid en je reageert niet heel sterk op sulfiet, vraag dan naar biologische wijnen. Hieraan wordt in principe geen sulfiet toegevoegd. Wijnen zonder sulfiet bestaan helaas niet, omdat sulfiet van nature in wijn voorkomt, maar er bestaan wel sulfietarme wijnen. Meld het (keuken)personeel altijd dat je een sulfietintolerantie hebt - ook als je de wijn laat voor wat het is - want het kan ook in jouw eten zitten. En overleg!

Meer informatie vind je op:

Stichting Voedselallergie - www.voedselallergie.nl

Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl