Tarwe-allergie

Tarwe is een voedingsmiddel, dat niet valt te ontlopen in Nederland en Europa. Alleen al “ons dagelijks brood” wordt gemaakt met tarwebloem, maar denk ook aan ontbijtgranen,  snacks, pasta en tarwe als bindmiddel. Het is het eiwit in tarwe, dat voor de problemen zorgt, en dit is bijna niet te af te scheiden in de productie van voedingsmiddelen.

De reacties op tarwe kunnen ernstig zijn. Er zijn gevallen van anafylaxie bekend.

Kinderen hebben vaker dan volwassenen een tarwe-allergie. Naarmate ze ouder worden groeien ze vaak over een tarwe-allergie heen.

Let op! Een tarwe-allergie moet je niet verwarren met een glutenintolerantie (coeliakie). Tarwe bevat - naast gluten - andere eiwitten, die juist voor mensen met een tarwe-allergie de boosdoener zijn. Glutenvrij eten is dus niet de oplossing, tenzij je zeker weet dat er geen tarwemeel is gebruikt. Een allergoloog (allergie-arts) kan vaststellen of het om een tarwe-allergie of om een gluten-intolerantie gaat. 

Uit eten met een tarwe-allergie

Glutenvrij eten is in steeds meer eetgelegenheden mogelijk en dit is fijn voor mensen met een tarwe-allergie. Toch blijft het oppassen geblazen, want er mag beslist geen tarwemeel worden gebruikt in jouw glutenvrije broodje. Meld het (keuken)personeel altijd dat je een tarwe-allergie hebt en overleg!

Meer informatie vind je op:

Stichting Voedselallergie - www.voedselallergie.nl

Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl

Webshops voor dagelijkse boodschappen: 

Gluna – www.gluna.nl

Glutenvrije webshop - www.glutenvrijewebshop.nl

Glutenvrije markt - www.glutenvrijemarkt.com