Visallergie

In het algemeen geldt, dat als je een aanleg hebt voor allergieën, je sneller een allergie zal ontwikkelen als je veel van dat allergeen eet. Dat verklaart dat er in Japan en Zweden, waar vaker vis wordt gegeten dan in Nederland, meer mensen een visallergie hebben.

Als je niet precies weet voor welke soort(en) vis je allergisch bent, kan je het beste alle soorten vis mijden. Dat is lastig, want er zijn veel soorten vis. Bovendien is het allergene eiwit in vis ongevoelig voor hitte. Dus ook na het koken of bakken van vis blijft het eiwit schadelijk. Een allergoloog (allergie-arts) kan meer duidelijkheid geven over visallergie.

Allergische reacties op vis, maar ook op schaaldieren, schelpdieren of weekdieren kunnen ernstig zijn en zelfs leiden tot anafylaxie. Helaas groei je meestal niet over een visallergie heen.

Uit eten met een visallergie

Het ligt voor de hand om visrestaurants en viszaken te mijden als je een visallergie hebt. Toch wordt er in de overige keukens ook regelmatig gewerkt met vis. Denk aan ansjovisfiletjes in de salade of dressing. Wees hier alert op! Meld het (keuken)personeel altijd dat je een visallergie hebt en overleg!

Meer informatie vind je op:

Stichting Voedselallergie - www.voedselallergie.nl

Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl